koš za košarko

Koš za košarko za mlade in tiste, ki so mladi po srcu

Šport in z njim povezana fizična aktivnost sta osnovna sodobne ideje o zdravem načinu življenja. Seveda, ob ustrezni podpori zdrave in uravnotežene prehrane, pa tudi zadostne količine sprostitve in prostega časa. Med najbolj zanimive in priljubljene športe zagotovo sodi košarka. Koš za košarko je tako osnova, ki jo najdemo na marsikaterem dvorišču in je namenjena mladim in tistim manj mladim ali lepše mladim po srcu.

Košarka in koš za košarko

Košarka sodi med najbolj priljubljene skupinske športe na svetu. To dejstvo potrjujejo številni navijači domačih in svetovnih klubov tako pri nas kot v svetu. Evforija ob uspehih naših košarkarjev so na olimpijskih igra dosegli povsem nove dimenzije.

 

koš za košarko

 

Prvič se je košarka kot igra oblikovala leta 1946, od takrat pa se je igra zelo spremenila. Začetke košarke, kamor sodi tudi koš za košarko, povezujemo z Jamesom Naismithom. Prvi koši so bili povezani z učenci in šolo v času zimskih mesecev, ko igra na prostem ni bila mogoča. Osnovna ideja igre ostaja še danes enaka – spraviti žogo skozi koš. Napetost, ki pri tem nastaja, pa je pomembna in zanimiva lastnost igre, ki jo doživljajo navijači na tribunah. Dr. James Naismith je košarko v šolo spravil leta 1981, je pa res, da so bili koši v tistem času koši nameščeni nižje, prav tako niso imeli spodnje odprtine (kot koš so sprva služili lavorjem podobne posode).

Zakaj spodbujati igro pod košem?

Košarka je šport, ki ga, zlasti pri mladih in najmlajših, moramo spodbujati. Gre za šport, ki omogoča celostno fizično vadbo, omogoča rast in razvoj mišic, ugodno vpliva na rast v višino ter uravnavanje telesne mase, izboljša ravnotežje in natančnost posameznika, hkrati pa od posameznika upošteva samodisciplino, upoštevanje navodil ter spodbuja timsko naravnanost posameznika za lažje delo v skupini. Ta lastnost pa je ključna tudi kasneje v življenju, ko tak posameznik išče svojo zaposlitev.

Rate this post
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh