izgorelost na delovnem mestu

Izgorelost na delovnem mestu

Delovne obveze so del službe, toda kaj se zgodi, ko je teh preveč? V zadnjem času postaja izgorelost na delovnem mestu del številnih kolektivov – tu lahko naredite test in preverite znake, ki vam kažejo, da ste na delovnem mestu zares izgoreli.

Kaj pomeni izraz izgorelost na delovnem mestu?

 

Z izrazom izgorelost se najpogosteje nanašamo na občutek fizične in čustvene izčrpanosti. Ta se lahko pojavi, ko se soočate z dolgo trajajočimi stresnimi situacijami v službi, najhuje pa je, če ste v stresni službi ves čas, kar vodi v fizično in čustveno izčrpanost skozi cel dan.
Dejstvo je, da se meja med zasebnim in poslovnim življenjem vse bolj briše. Mnogi zaposleni delajo dlje od predvidenega obsega delovnega časa, mnogi so po službi takoj vezani na druge aktivnosti, kot je skrb za otroke, kar vodi v spremembe socialnih interakcij ter socialnega okolja v katerem živimo. Vse to vodi v nenehne občutke izčrpanosti.

izgorelost

Najpogostejši znaki izgorelosti so: nenehni občutki utrujenosti, občutki utesnjenosti, ujetosti in poraženosti, občutki osameljenosti, slaba samopodoba, dvom v samega sebe ter slabša storilnost.

 

Zakaj je izgorelost sploh problem?

 

Izgorelost ni stanje, ki mine samo od sebe (čeprav se pogosto obnašamo kot da je tako). V resnici nereševanje težav, ki izgorelost povzročajo, vodi v poslabšanje stanja. Da bi preprečili slabšanje fizičnega in mentalnega zdravja je torej ključno, da znakov izgorelosti ne zanemarite.

Raziskave, ki so ugotavljale, kaj vse vpliva na izgorelost so ugotovile, da na prvem mestu prednjačijo finančne skrbi. Da bi poskrbeli za zmanjšanje stresa okoli financ skrbno načrtujte svoje nakupe ter v primeru finančnih težav poiščite pomoč finančnih strokovnjakov.
Poleg financ so pogost vzrok izgorelosti tudi: pomanjkanje spanca, skrbi zaradi izgube službe, doma v službi in domu, bolezen v družini, izolacija ter v času epidemije tudi delo od doma . Vsak od dejavnikov zase, predvsem pa v kombinaciji drug z drugim lahko posameznika hitro privedejo do izgorelosti.

5/5 - (1 vote)
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh