Rusija predlaga sproščanje protikorupcijskih zakonov, ker naj bi bila korupcija neizogibna

Rusko pravosodno ministrstvo predlaga spremembo, da se nekatere koruptivna dejanja ne bi več kazensko preganjala, če bi se ugotovila, da je bila korupcija neizogibna. Predlagano novo pravilo pravi, da bi bili uradniki in javne osebe lahko izvzeti kazni, če bi obstajale “objektivne okoliščine,” ki bi onemogočale spoštovanje protikorupcijskih zakonov.

Predlog pravi, da korupcija do katere pride zaradi “višje sile,” ni kaznivo dejanje. Vendar predlog ne gre v podrobnosti v katerih okoliščinah bi bila kazniva dejanja kot so konflikti interesov, podkupovanje, prevara in ostali, lahko bila dekriminalizirana. Zaenkrat obstajajo okoliščine popolne odprte interpretacije in niso nikjer zapisane.

Predlagano pravilo je bilo objavljeno na spletu in je nastalo kot posledica lanskoletnega predsedniškega dekreta Vladimirja Putina. Zaradi tega dekreta več ruskih zveznih agencij pripravlja spremembe protikorupcijske zakonodaje. Spremembe vodi pravosodno ministrstvo skupaj z ministrstvom za delo in notranje zadeve ter državnim tožilstvom.

korupcija

Trenutno poteka petnajstdnevni rok za sporočitev pripomb javnosti, ki bo trajal do osmega februarja. Novica o novem predlogu zaseda glavno mesto v ruskih medijih v zadnjih dneh. Te dni je organizacija Transparency International objavila svoj letni indeks zaznavanje korupcije, ki daje Rusiji 28 točk od 100 (100 je najmanjša ocena koruptivnosti).

Indeks za korupcijo krivi pogosto sklepanje javnih storitev po prijateljskih poznanstvih in slabo zaščito državljanskih pravic. Prav tako navaja pristranski sodni sistem in pomanjkanje zaupanja strokovnjakov in poslovnežev v državo in njeno sposobnost preprečevanja korupcije.

Leta 2018 se je v Rusiji povečalo število primerov podkupovanja, je poroča Svet Evrope, ki je navajal ruske medije. Večina primerov korupcije so zakrivili zaposleni na pravosodnem ministrstvu, kjer so korupcije obtožili 790 zaposlenih.

Glede na rusko spletno stran kazenske statistike, ki jo vodi urad zveznega državnega tožilca, je bilo od januarja 2018 do novembra 2018 prijavljenih 3315 primerov, ko je nekdo prejel podkupnino in 2408 primerov, ko je bila podkupnina ponujena.

5/5 - (6 votes)
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh