Dom

Toplotna črpalka je najcenejše ogrevanje

Toplotna črpalka je eden najbolj ekoloških in poceni načinov sodobnega ogrevanja za vse vrste stavb neglede na njihovo starost. Ogrevanje s toplotno črpalko je zanesljivi in vedno deluje, hkrati pa vam močno privarčuje denar, sploh če ste sistem kombinirali s samooskrbnim pridobivanjem elektrike. Toplotna črpalka deluje izjemno tiho in ne onesnažuje okolja, saj uporablja elektriko za pogon motorja.

toplotna črpalka

V primerjavi z drugimi ogrevanji je toplotna črpalka med najcenejšimi možnimi ogrevanji za celotno stavbo in deluje na izmenjavi toplega in hladnega zraka ali vode v globinah zemlje. Uporabniki so zelo zadovoljni s tem načinom ogrevanja in trdijo, da se jim je investicija povrnila že v prvem letu. Sploh, če primerjamo z najdražjim ogrevanjem na kurilno olje.

Toplotna črpalka ogreva celo ceneje od peletov ali klasičnih drv. Da ne govorimo o tem, kolik vzdrževanja in čiščenja vsak dan imate s to nadlogo, pa še veliko prostora potrebujete za shranjevanje drv ali peletov, ki do neke mere tudi povzročajo CO2 ter prašne delce v ozračju. Vzdrževanje toplotne črpalke je zelo nezahtevno opravilo in je tudi najcenejše, saj dela dolgo časa in dokler deluje, ni treba dejansko storiti ničesar. Če imate samooskrbno elektriko pa vam bo tudi toplotna črpalka delovala v vseh pogojih in vremenu, tudi če se s sistemsko elektriko kaj zgodi, na primer žledolom, da ostanemo dlje časa brez elektrike.

Namesti se lahko v vsako hišo in stavbo, pa naj bo to novogradnja ali pa starejša stavba. Dejansko imajo skoraj vse nove gradnje danes že planirano toplotno črpalko, kar tudi ustreza vsem predpisom in ekološkim standardom, ki jih predpisuje Evropska Unija.

Toplotne črpalke so zelo raznolike in so lahko notranje ter zunanje ali kombinirane, nekatere imajo že vgrajene bojlerje, druge pa še dodatne grelce za ekstremno nizke temperature. Delujejo na nižjih temperaturah kot klasični sistemi zato tudi ne potrebujejo radiatorjev, čeprav je tudi to možno.

Rate this post
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh