Ženske torbice nekoč in danes

Dandanes so torbice nekaj samoumevnega, saj jih po večini nosijo samo ženske. Brez njih si ne moremo predstavljati, kako bi v rokah nosili vse svoje ‘nujne’ pripomočke za na pot.

Zgodovina ženskih torbic

Torbice so včasih bile bolj namenjene moškim, saj so v njih spravljali svoje dragocenosti in denar. Ženske torbice v takratnem času niso bile aktualne, kajti se ni smatralo, da ima ženska kakšne dragocenosti. V primeru, da je nosila kakšen nakit, se je sklepalo, da gre to za last njenega očeta oziroma moža. Za njih so običajno skrbeli soprogi, ki so v usnjenih ali tekstilnih torbicah nosili svoj denar ter z njim razpolagali. Za na pot so se uporabljale zgolj potovalne skrinje, v katerih so bile škatle za klobuke. Vsekakor so skrivale svoje stvari v raznih žepih, ki so si jih izdelale na oblekah. Pravzaprav so bili tudi tej žepi v takratnem času, nekaj sramotnega in nespodobnega, ker so bili skrivni, majhni ter tik ob koži. Tam so skrivale malenkosti, ki so jih želele ohraniti samo zase. Do sredine 19. stoletja so ženske torbice postale sprejemljive, v njih pa so spravljale pahljačo, robček, rokavice in ostale damske stvari. S pridobitvijo torbice je ženska v takratnem času dobila pravico do svoje lastnine oziroma lastninjenja na sploh, s tem je pridobila svojo moč. S pomočjo ženske torbice so imele nekaj, kar je zgolj in samo njihovo.

ženske torbice

Ženske torbice danes

Torbice danes veljajo za modni dodatek, hkrati pa vanjo lahko spravimo svoje najbolj osebne stvari. So oprema vsake ženske, ne glede na njeno življenjsko obdobje ali starost. Funkcija ženske torbice se je spreminjala skozi čas, prav tako pa tudi njena vsebina. Nekoč so ženske nosile s seboj popolnoma drugačne stvari, kot danes. Ključi, telefon, denar, osebni dokumenti, robčki, šminka so glavna sestavina torbic in so nepogrešljivi elementi za na pot. Prav tako, kot danes, so jo v preteklosti nosile prav ženske iz različnih slojev. Razlika je bila in je zgolj v materialu, kar oblikuje tudi sami ceno torbice, torej usnjene torbice so dražje, kot pa tiste iz blaga oziroma tekstila. Na ta način se dandanes odraža socialni status, kajti velja, da dražja, kot je torbica, več denarja imaš na bančnem računu. To je prav tako veljalo v 18. stoletju, ko je torbica zamenjala mošnjiček na vrvico, le da takrat niso imeli bančnih računov. Ženske torbice še vedno oblikujejo ženski spol, tako s finančnega, kot z estetskega vidika. Poznamo torbice različnih vzorcev in oblik, z naramnicami ali brez. Zadnje čase so v trendu pisemske torbice, katere oblika spominja na pismo. Vsekakor torbice razkrivajo tudi del osebnosti lastnice, kajti v njej se skriva njen zasebni prostor. Veljajo, kot najbolj zapleten modni dodatek, saj je lahko torbica narejena iz več različnih materialov hkrati (kovina, usnje, les, tkanina,…), ki jih je potrebno povezati na funkcionalen in estetski način. Izdelovalci torbic morajo dodobra poznati lastnosti materialov in postopke obdelave.

Ženske torbice v današnjem času odražajo samostojnost, neodvisnost, sposobnost in uspešnost. V njih se skriva simbol sodobne ženske, ki vozi avtomobil, ima svoje stanovanje, je finančno neodvisna ter lepa in urejena.

5/5 - (1 vote)
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh