Nemško gospodarstvo se je komaj izognilo recesiji

Nemško gospodarstvo se je v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta, komaj izognilo padcu v recesijo.

Nemški državni urad za statistko je sporočil, da je največje evropsko gospodarstvo v četrtem četrtletju leta 2018 zabeležilo ničelno rast. To pomeni, da so se izognili dvema zaporednima četrtletjema krčenja, kar se uporablja kot običajno opredelitev za recesijo.

Nizka uspešnost mednarodnega trgovanja je znižala gospodarsko rast, kar je posledično povzročilo tudi manjšo potrošniško porabo.

Ničelna rast v četrtletju od oktobra do decembra, je sledila 0.2 odstotnemu zmanjšanju nemškega gospodarstva v tretjem četrtletju leta 2018.

Razlogi za nizko gospodarsko rast v letu 2018 so nižja svetovna gospodarska rast in šibkejši avtomobilski sektor, saj so nemški potrošniki manj pripravljeni kupiti nove avtomobile, zaradi zmede glede novih emisijskih standardov.

nemčija

Dodatno je negativno na rast vplival tudi nizki vodostaj reke Ren, zaradi katerega je bil rečni transport izdelkov omejen in je prihajalo do zamud.

Jack Allen, višji evropski ekonomist pri Capital Economics, je za BBC povedal, da če pogledamo nemško gospodarstvo v letu 2018 lahko opazimo upočasnjevanje gospodarskih investicij in upočasnjevanje rasti izvoza.

Dodal je še, da je dodatno zaskrbljujoče, da zgodnji indici leta 2019, ne kažejo na večjo okrepitev teh sektorjev.

Če bodo ZDA uvedle carino na izvoz avtomobilov Evropske unije, kot je zagrozil predsednik Trump, bi to lahko imelo hude posledice za nemško gospodarstvo. Tudi če se Nemčija izogne posledicam upočasnitve svetovne rasti, se pričakuje, da bo v letu nemško gospodarstvo zraslo le za 1 odstotek, med tem ko se je v letu 2018 povečala za 1.5 odstotka.

Glavni ekonomist za evro območje v podjetju Pantheon Macroeconomis je dejal, da je optimističen glede prvega četrtletja leta 2019, ki naj bi bilo bolj ugodno za nemško gospodarstvo. Povedal je, da izvoz ne bo padel in potrošnja potrošnikov se bo povečala, kar bo pozitivni vpliv na gospodarsko rast.

5/5 - (3 votes)
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh