velikost sončne elektrarne

Velikost sončne elektrarne je odvisna od sončnih celic in električnih odjemalcev

Velikost sončne elektrarne je odvisna od tega, kakšne so vaše potrebe, koliko je električnih odjemalcev in kakšni porabniki so. Največji porabniki so pralni stroj, bojler, štedilnik na elektriko, pečica, televizija in računalnik ter seveda orodja, ogrevanje. Manjši porabniki so luči. Več kot je velikih porabnikov, večja bo velikost sončne elektrarne in slabše kakovosti, kot so sončne celice, več jih je treba za enak efekt, kot če kupite kakovostne in dražje.

velikost sončne elektrarne

Dejanska velikost sončne elektrarne se preračuna glede na vse zgoraj naštete parametre, kar naredi usposobljen elektrikar, ki bo zabeležil vaše potrebe, želje in namen sončne elektrarne. Ni vseeno, ali je samo oskrbna in zaprta, ali pa je povezana z javnim sistemom. Če želite elektriko prodajati in oddajati v javni sistem, potem boste rabili tudi večjo elektrarno. Tudi za velike poslovne zgradbe in delavnice ter gospodarske objekte boste potrebovali več solarnih modulov, kot recimo za vikend, kjer ima nekaj luči in računalnik.

Natančna velikost sončne elektrarne bo jasna, ko jo bo načrtoval elektrikar, ki so tudi sončno elektrarno namestil ali na streho ali na stebre, lahko pa tudi kombinirano, kjer je dovolj prostora in je prost pogled proti soncu, da ni sence od stavb ali dreves, ker je potem učinkovitost take elektrarne zmanjšana.

Dejansko sončne celice oziroma sončni paneli vplivajo na končno velikost sončne elektrarne. Če kupite najcenejše celice, ki so amorfne, te niso toliko občutljive na sence, imajo pa pol krajšo življenjsko dobo i so bistveno manj učinkovite kot dražje celice, mono ali poli kristalne.

Najbolj se splača nabaviti najkakovostnejše mono kristalne, ki njih je težko narediti iz enega kristala, zato so dražje, so pa najbolj zdržljive, od 25 do 40 let in imajo do 18 % učinkovitost v naravi. Naj vas cenejše celice ne zvedejo, te so primerne samo za kraje, kjer ni sonca, kjer je veliko megle in dežja. Zdržijo pa komaj 15 let.

Rate this post
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh