sadike borovnic

Katere sadike borovnic so primerne za vas?

Sadike borovnic se splačajo, ker borovnice rade rastejo tam, kjer je vsaj malo kisla zemlja, sploh ameriške borovnice, ki so večje in malo slajše. Borovnice so kislo sadje, ki rastejo v gozdu, kar pomeni, da so bistveno bolj zdrave, saj spadajo med jagodičevje. Če hočete imeti doma svoje borovnice, je najlažje sadike borovnic nabaviti v spletni trgovini in jih dobite domov. Kupite enoletne sadike, ki se najbolje primejo. Sadike so različnih sort in si v opisu preberite, za katero podnebje so in kaj vam nudijo kot sadež. Tiste, ki se vam zdijo primerne, bodo gotovo dobro rastle.

sadike borovnic

Sadike borovnic ne smete kar zakopati v zemljo, ampak je treba prej vse pripraviti, da vam ne bodo voluharji pojedli korenine. Voluharji namreč obožujejo korenine, sploh takih gojenih grmovnic, ki so sadeži. Zato je treba najprej skopati kar globoko in široko luknjo, da vanjo najprej vstavite jekleno mrežo, ki naj bo gosta in ne bo spustile do korenin voluharja. Ta mreža naj gleda iz zemlje precej visoko, da na bo voluhar prišel do korenin po kopnem.

Sadike borovnic nato položite na kompost, ki ste ga dali na to mrežo. Kompost za sadike borovnic naročite kar zraven sadik, ker je poseben, ker mora biti zemlja nekoliko, a ne preveč kisla, da bodo borovnice preživele. Če boste imeli enoletne sadike, boste že takoj v istem letu ali najkasneje v naslednjem letu imeli prvi pridelek, ki se ga bo razveselila vsa vaša družina.

Za borovnice ne potrebujete veliko prostora, gre za manjši grm, ki se ne razširi preveč. Za naše razmere se poročajo v toplejših krajih ameriške borovnice, divje borovine ali pa za hladnejše kraje sibirske borovnice, ki so zadnje čase zelo cenjene. Vse dobite lahko tudi v trgovini in plodove preizkusite že prej, preden kupite sadike. Tako boste že vnaprej vedeli, katere sadike bi radi imeli.

Rate this post
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh