Srednjeveški meč najden na Danskem v kanalizaciji

Komunalna delavca sta opravljala osnovne aktivnosti vzdrževanja kanalizacijskih cevi, ko sta v eni izmed njih nenadoma zagledala meč.

Dansko mesto Aalborg ima bogato zgodovino, kot pričajo številne najde na tem področju. Že prej so v tem mestu našli več zgodovinskih artefaktov. Nedavno najdeni meč naj bi izhajal iz 12. stoletja.

Kar je glede najdbe še posebej presenetljivo je, da je bil rob meča zelo dobro ohranjen in bi z malo brušenja zopet bil tako smrtonosen, kot je bil včasih.

Delavca sta takoj po najdbi kontaktirala lokalni muzej, ki je poslal svoje strokovnjake, ki so primerno poskrbeli za zgodovinsko najdbo. Strokovnjaki so ugotovili, da je meč zelo visoke kakovosti in kdor koli ga je izdelal je moral biti mojstrski kovač.

Meč je dolg malo več kot en meter in je težak samo en kilogram, kar pomeni, da je bilo z njim zelo lahko rokovati in je nekoč bil zelo smrtonosno orožje. Verjetno je pripadal pomembnemu plemiču ali mogočnemu vojščaku.

meč

Nakup meča je bila v tistih časih zelo velika investicija, ki so si jo lahko privoščili samo plemiči ali zelo bogati posamezniki. Arheologi so bili presenečeni, ker je bil meč najden v predelu mesta, kjer v 13. stoletju niso živeli bogati posamezniki.

Meče arheologi pogosto najdejo v grobovih, ker so bili bojevniki dolgo časa pokopani skupaj s svojim orožjem. Vendar, ker ta meč ni bil najden blizu nobenih pokopališč, strokovnjaki predvidevajo, da je bil njegov lastnik poražen v dvoboju in meč se je izgubil v blatu iz katerega je bila takrat zgrajena ulica. Tu je meč čakal vse do danes, da ga nekdo najde.

Meč bodo primerno obdelali in pripravili za hranjenje v Severno Jutlandskem zgodovinskem muzeju. V prihodnosti ga bodo verjetno dali na razstavo, da si ga bodo lahko vsi ogledali.

Delavca, ki sta meč našla, sta lahko ponosna, da sta našla pomemben del zgodovine, ki bo zaradi njune pozornosti primerno ohranjen in kmalu na voljo za ogled obiskovalcem muzeja.

5/5 - (3 votes)
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh