Google plača več denarja v kaznih, kot pa v davkih

Podjetju Google je Evropska unija leta 2018 izdala več kazni v skupni vrednosti 5.1 milijarde dolarjev.

Četrtletni podatki internetnega velikana Google razkrivajo, da podjetje plačuje več denarja Evropski uniji v kaznih, kot pa v davkih.

Podjetje Alphabet, lastnik Googla, je nedavno poročalo, da so se njihovi prihodki v zadnjem četrtletju leta 2018 povečali za 22 odstotkov na 39.28 milijarde dolarjev, medtem ko se letni prihodki povečali za 23 odstotkov na 136.8 milijard dolarjev.

V poročilu so tudi posebej zapisali odhodke zaradi kazni, katere jim je naložila Evropsko komisija, zaradi nespoštovanja prava EU. Izdatki za kazni so se povečali iz 2.7 milijarde dolarjev v letu 2017, na 5.1 milijarde dolarjev v letu 2018. Še dodatnih 50 milijonov dolarjev kazni bo podjetje moralo dodati svoji bilanci v prvem četrtletju leta 2019, ker jim je francoski organ za varstvo podatkov naložil novo kazen.

Google je v letu plačal 4.2 milijarde dolarjev davkov, kar predstavlja približno 12 odstotkov Googlovih prihodkov na evropskem trgu.

google

ZDA ostajajo Googlov največji trg in predstavlja 47 odstotkov vsega prometa podjetja, medtem ko Evropska unija predstavlja drugi največji trg z 31.4 odstotki prihodki od prometa v četrtem četrtletju leta 2018.

Podjetje Alphabet se poskuša razširiti na druga področja, da ne bi bili tako odvisni samo od prihodkov Googla. Veliko so investirali v raziskave in razvoj, vendar brez dobrega učinka. Podjetje tako ostaja zelo močno odvisno od prihodkov Googla. Podjetje Alphabet je imelo leta 2018 136.8 milijard dolarjev prihodka, od tega samo 595 milijonov dolarjev predstavljajo viri, ki niso Google.

Zaenkrat so njihovi poskusi, da bi se razvili in razširili na druga področja, klavrno propadli. Izgube na tem področju so se celo povečale. V leto 2018 so se izgube zaradi slabih investicij povečale z 2.7 milijarde dolarjev, na 3.36 milijarde dolarjev.

Čeprav so se prihodki Googla povečali, so delnice družbe izgubila na vrednosti po objavi poslovnih rezultatov. Investitorje predvsem skrbi povečanje stroškov prihodkov, ki so se zvišali iz 45.6 milijarde dolarjev na 59.5 milijarde dolarjev.

Prav tako je Google poveča vlaganja v raziskave in razvoj. Sredstva so se povečala za približno tretjino iz 16.63 milijarde dolarjev na 21.42 milijarde dolarjev.

5/5 - (3 votes)
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh