ortodont

Dober ortodont poskrbi za vaše zobe

Ortodont je tisti strokovnjak za zobe, ki je ključen za lep izgled vašega nasmeha. Prav tako pa ortodont s svojim delom poskrbi za zdravje vaših zob in ustne votline. Nepravilnosti v rasti in razvoju zob je zelo pogost problem otrok in adolescentov, pri katerih se zobovje še vedno razvija. Vendar pa se po svoj zobni aparat vse večkrat odpravijo tudi odrasli. Glavni cilj ortodontije je namreč doseči optimalno oblikovano in skladno zobovje, ki zagotavlja pravilen ugriz. Lep nasmeh pa je v današnjem času lepotni ideal, zaradi česar se je obseg dela ortodontov v zadnjih letih precej povečal. So pa poleg lepega nasmeha, pravilno postavljeni zobje osnova za ustrezno ustno higieno, manjšo obrabo zobovja. Ortodont torej poskrbi, da vam bodo zobje služili zares dolgo.

ortodont

Kako poteja ortodontsko zdravljenje

Ob prvem obisku ortodontske ambulante boste skupaj z ortodontom pripravila načrt zdravljenja. Poznamo namreč številne načine ortodontskega zdravljenja, ki pripeljejo do željenih rezultatov. Glede na pacientovo stanje se zato pripravi natančen načrt poravnave stalnih zob. To vključuje tudi zbiranje diagnostičnih pripomočkov, kamor sodijo odtisi zob in druge potrebne fotografije. Nato pa se, skupaj z nujno potrebnim pregledom čeljusti in čeljustnega sklepa, postavi končna amneza.

V večini primerov se težave zdravi s pomočjo nesnemnega ali fiksnega ortodontskega aparata. To je izpopolnjen zobni aparat, ki mu po domače rečemo tudi ‘zvezdice’. Zvezdice se s pomočjo lokov namesti na vaše zobe, ki jih ortodont predhodno temeljito očisti, Na tako predpripravljeno zobno površino se prilepi nosilce ali zvezdice. Na zvezdice se nato namesti žični lok, ki je ključen pri ravnanju zob. Lok se dodatno stabilizira z namestitvijo gumic. Ko je lok pravilno nameščen in pritrjen, se lahko začne ortodontsko zdravljenje. Koliko časa bo trajal proces zdravljenja je odvisno predvsem od težavnosti posameznega primera. Da pa bi celoten postopek tekel čim bolj pravilno in čim hitreje, pa so nujni kontrolni pregledi pri izbranem specialistu.

Rate this post
Prispevki ustvarjeni 216

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh